Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresi ve Fuarı HPKON, 9. Kez Hidrolik ve Pnömatik Sektörünü Buluşturdu
Hidrolik ve pnömatik sektörüne dair en trend ürün ve teknolojik gelişmeler, 16-19 Kasım tarihleri arasında İzmir’de MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde düzenlenen 9. Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresi ve Fuarı HPKON’da tanıtıldı. T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Kongre ile eş zamanlı gerçekleşen HPKON Fuarı’nı gezerek Hidrolik-Pnömatik, Kontrol Tekniği, Mekatronik, Otomasyon ve Endüstri 4.0 uygulamalarını sergileyen firmaları ziyaret etti. Etkinlikte, sektörün teknolojik gelişimine ve ihracat potansiyeline odaklanıldı
TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) ve Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş. tarafından düzenlenen 9.Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresi ve Fuarı HPKON, 16-19 Kasım tarihleri arasında İzmir’de MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde yapıldı. HPKON, özel sektör, akademisyen, bilim insanları, sektör ve iş dünyasından sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve saha çalışanlarını, fuar boyunca aynı çatı altında bir araya getirdi. 4 gün süren kongrede; açılış konferansı, bildiriler, atölye çalışmaları, kurslar, panel, yuvarlak masa toplantıları, konferanslar ile dinamik bir platform oluşturuldu; 52 bildiri sunumu, 16 atölye çalışması, 1 panel, 3 kurs, 3 yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Kongre ile eş zamanlı gerçekleşen HPKON Fuarı da 1.030 m2 alanda, Hidrolik-Pnömatik, Kontrol Tekniği, Mekatronik, Otomasyon ve Endüstri 4.0 uygulamalarını sergileyen 39 firmanın katılımı ile gerçekleşti. HPKON Kongre ve Fuarı’na; T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İZTO İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener,Makina Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, AKDER- Akışkan Gücü Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sevda Kayhan Yılmaz, Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Belkıs Ertaşkın Ferron, HPKON Yürütme Kurulu Başkanı Şemsettin Işıl, MMO İzmir Şube Başkanı İlkin Boz, DEİK - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Avustralya İş Konseyi Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Steven Young ve sektör temsilcileri katıldı.
“TÜRKİYE EN BÜYÜK YATIRIM TALEBİ ALAN ÜLKE”
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan 9. Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresi’nin açılış konuşmasını yapan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede,” Bugün bir hidrolik press, hidrolik press olmaktan çıktı. Bir elektronik cihaz haline geldi. Mekatronik teknolojilerin hidrolik sistemlerle buluşması çok önemli bir rol oynadı. Artık yaptığımız makinelerin fonksiyonları değişti” diyerek değişen ve dönüşen durumu anlattı. Yeni dünyaya göre Türkiye’deki sistemlerin önemli hale geldiğini ifade eden Büyükdede, “Türkiye değişim ve dönüşüm geçiriyor. Biz artık sanayicimize ve dış yatırımcımıza yer yetiştirmekte zorlanıyoruz. Organize Sanayi Bölgeleri’ne olan talep her geçen gün artıyor. İzmir bölgesinde şu an 50 milyon metrekare yerimiz olsa bu 50 milyon metrekareyi yerleştiririz. Çünkü Türkiye şu anda belki de en çok talep gören ülke. En büyük yatırım talebi alan ülke. Şu anda Türkiye’yi metrekare metrekare büyütmeye gayret ediyoruz” dedi.
KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLERİN YERLİ OLARAK ÜRETİLMESİNİN ÖNÜ AÇILMALI
“Türkiye’de hidrolik pnömatik sektörünün geleceğini, ‘tedarikçisi’ olduğu makine imalat sektörünün gelişimi belirleyecektir.” diyerek sözlerine başlayan Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener ise şunları söyledi: “Makine imalatçıları nitelikli yerli ürünlere öncelik vererek yerli ürünlere olan güveni artırabilir ve katma değeri yüksek ürünlerin yerli olarak üretilmesinin önünü açabilir. Bu, yerli üreticilerinin rekabet gücünün artırılmasının yanı sıra ulusal ekonominin de yararına olacaktır. Yerli üretimin artması ise nitelikli teknik elemanlar, vasıflı işgücünün artması, ithalatı düşürmek ve dışa bağımlılığı yok etmek ile mümkün olacaktır. Yerli üretimin geliştirilmesi ile yurt dışından makine ve elemanlarının girişi de azalabilecektir. Nitelikli teknik elemanların varlığı ve istihdamı da ancak ülkede uygun çalışma ortamlarının sağlanması ve bu alana yatırım yapılması ile mümkündür.”
HPKON SEKTÖRÜN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLIYOR
HPKON'un sektörün gelişimine katkı sağladığına dikkat çeken Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Belkıs Ertaşkın Ferron, Hidrolik ve Pnömatik teknolojileri sektörünün bugün Avrupa ve Amerika başta olmak üzere; dünya üzerindeki tüm kıtalara ihracat yaptığını ifade ederek, şöyle devam etti: “Değerli sektör temsilcilerimizden aldığımız bilgilere göre; 10 binin üzerinde kişiye istihdam sağlayan sektörün, Türkiye’de 560 milyon Avro pazar büyüklüğüne ulaştığı öngörülüyor. Ama bu rakamların sadece tahmini olduğunu önemle vurgulamak isterim. Çünkü, akışkan gücü teknolojileri, onlarca sektöre yüksek enerji verimliliği sağlayan, çevreci ve maliyeti azaltan teknolojik çözümler sunan bir sektördür. Bu açıdan bakıldığında ulaştığı pazar büyüklüğü aslında hayallerimizin ve hedeflerimizin çok ötesindedir. Her 3 yılda bir ev sahipliği yaptığımız Hidrolik ve Pnömatik Kongre ve Fuarı HPKON'un sektörün gelişmesinde önemli rol oynadığına ve katkı sağladığına inanıyoruz. Aynı şekilde her yıl İstanbul'da düzenlediğimiz WIN EURASIA fuarı ile Hidrolik ve Pnömatik sektörünün gelişimine katkı sağlamaya devam ediyoruz.”.
HPKON, 2025 YILINDA DA SEKTÖRÜ AYNI ÇATI ALTINDA BULUŞTURACAK
“Uluslararası katılımlı” olarak, 16-19 Kasım 2022 tarihleri arasında İzmir’de gerçekleştirilen HPKON – 9. Hidrolik Pnömatik Kongresi ve Fuarı; 3 bine yakın ziyaretçi, 624 kayıtlı delege, 248 kursiyer, 487 atölye çalışması iştirakçisinin katılımı ile gerçekleştirildi. TMMOB Makine Mühendisleri Odası ve Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş işbirliği ile düzenlenecek HPKON – 10. Hidrolik Pnömatik Kongresi, 2025 yılında sektörü hem ortak bilgi platformu hem de verimli bir ticaret ortamında yine bir araya getirecek.
HPKON İŞ DÜNYASI SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI’NDAN TAM DESTEK ALDI
9.Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresi kapsamında Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener’in yönetiminde T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’nin katılımıyla “Makina İmalat Sektöründe İhracat Olanakları, Kamu Teşvikleri ve Beklentiler” başlıklı panel gerçekleşti. Panelde Türkiye Makina Federasyonu Başkanı Adnan Dalgakıran, EBSO Meclis Başkanı ve Türkiye’nin Makinacıları Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Gökçüoğlu ve AKDER- Akışkan Gücü Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sevda Kayhan Yılmaz konuşmacı olarak yer aldı. Ayrıca, İZTO İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ve EBSO Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın açılış konferansı ile DEİK - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Avustralya İş Konseyi Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Steven Young’un “Mega Trends 2050” başlıklı konferansı yoğun ilgiyle takip edildi.